Search
  • AIBA

STUDIRAJ BESPLATNO U SLOVENIJI

Updated: Oct 9, 2019

Studijski programi u Sloveniji realizuju se na pet univerziteta, 48 samostalnih visokoškolskih ustanova i 46 viših škola po Bolonjskom procesu, a svaki studijski program akreditovan je od Ministarstva za visoko školstvo, nauku i tehnologiju.


Prva u nizu olakšica koje studentski život čini ljepšim i lakšim su potpuno besplatne studije na svim državnim fakultetima i višim školama u Sloveniji. Ovo važi za sve državljane Bosne i Hercegovine.

Prilikom upisa na visokoškolske ustanove u Sloveniji u većini slučajeva nije potrebno polagati prijemne ispite (po pravilu, polaganje prijemnih ispita je neophodno samo prilikom upisa na umetničke i sportske fakultete, arhitekturu, zubnu protetiku), kao ni ispit iz znanja jezika. Samo neki studijski programi (medicina, zdravstvena nega, novinarstvo, farmacija, stomatologija itd.) zahtevaju sertifikat znanja slovenačkog jezika.


Nakon upisa na fakultet studenti dobiće boravišnu dozvolu po osnovi studija što će im omogućiti bolju mobilnost unutar šengenske zone. Ljubljana kao glavni i najveći grad u Sloveniji dobro je povezana sa svim evropskim destinacijama i predstavlja odličnu polaznu tački za neku buduću studentsku avanturu.


Diploma stečena u Sloveniji priznata je u EU i skoro svim ostalim državama na svetu. Studenti iz Bosne i Hercegovine koji završe studije u Sloveniji, imaće već šanse za idealno zaposlenje u svojim zemljama, ali i bolji plasman na svetskom tržištu rada ako se odluče da krenu dalje.


Za razliku od većine zemalja EU, studenti u Sloveniji mogu da rade potpuno legalno preko agencije koja se zove Studentski servis. Zarađen novac može bez problema da pokrije sve troškove studentskog života. Za mnoge od studenata ovo će biti i prvo radnu iskustvo u EU.


Slovenija kao jaka socijalna država subvencionira ishranu svojim studentima. Ovo znači da za cenu od samo nekoliko evra studenti mogu da ručaju u nekim od najboljih restorana, ili ako su u žurbi, da gricnu nešto u nekom od brojnih lanaca brze hrane.


Svim studentima dostupni su i međunarodni programi razmene studenta. Najpoznatiji program je Erasmus+.


Nastava je obično na slovenačkom. Za studente iz Bosne i Hercegovine kulturna i jezička barijera je minimalna. Slovenački jezik veoma je sličan i jako brzo se uči. Međutim, u želji za internacionalizacijom svojih visokoobrazovnih institucija sve više studijskih programa na slovenačkim fakultetima dostupno i na engleskom jeziku. Uglavnom za studiranje na engleskom sertifikat nije potreban, ali se od studenta očekuje da je sposoban pratiti nastavu i polagati ispite.


Kompanija 2ТМ nudi stranim studentima koji su se upisali na visokoškolske ustanove u Sloveniji da pohađaju kurseve jezika. Uz njihovu pomoć ćete ovladati slovenačkim na nivou koji će vam omogućiti da u potpunosti razumete nastavni materijal, da komunicirate sa kolegama i profesorima i da se osećate prijatno na fakultetu i u svakodnevnom životu.


Slovenački jezik možete da naučite i u organizaciji lingvističkog centra Aiba.


Važno: 2TM sarađuje samo sa akreditovanim predavačima i školama jezika. Zahvaljujući tome kvalitet nastave je zagarantovan.


Pored pitanja vezanih neposredno za upis, pojavljuje se i veoma važno pitanje vezano za svakodnevni život — gde živeti?


Pobrinite se za karijeru još za vreme studija: odakle početi, šta raditi za vreme studija, šta raditi po završetku fakulteta.


Klijenti 2TM navode da su izuzetno zadovoljni kvalitetom studijskih programa, ali i načinom života u Sloveniji uopšte. Svake godine uspešno upisujemo sve više i više stranih studenata, imajte poverenja i vi, pišite nama na education@2tm.si. Također, možete nas pronaći i na Facebooku.30 views0 comments
Kako do nas?

Vidovdanska bb

Banja Luka

066 637 417

ass.aiba.info@gmail.com

Radno vrijeme

pon-pet: 15.00-21.00

sub: 10.00-13.00

PRATI NAS!

© 2020 Aiba lingvistički centar

Pozovite nas! 066 637 417